Sådan gør du båden klar, når den kommer op ad vandet

Afadmin

Sådan gør du båden klar, når den kommer op ad vandet

Der går ikke lang tid, før det er på tide at tænke på at få båden op ad vandet og pakke den væk hen over vinteren. Nogle nøjes med en kort rengøring af båden, inden den pakkes væk, imens andre vælger at klargøre båden til at ny sæson allerede inden båden pakkes væk, så den er klar til at komme på vandet i foråret. I denne artikel har vi fokus på de vigtigste spørgsmål, der melder sig, når du skal klargøre båden til en ny sæson på vandet – uanset om du vælger at gøre det, når du tager båden op ad vandet eller først i foråret, inden du sætter båden i vandet igen.

Hvad er bundmaling?

Bundmaling er en maling, som er udviklet specielt til både. Den har til formål at beskytte skroget mod alger og begroninger, som kan skade båden og gøre den langsommere. Bundmaling er altså en god idé for alle både, men især for både, der ligger i vandet hele sæsonen.

Hvilken bundmaling skal jeg vælge?

Der findes tre forskellige typer bundmaling: hård bundmaling, blød bundmaling og selvpolerende bundmaling. Når du skal finde ud af, hvilken der passer bedst til din båd, skal du tage et kig på farten på din båd. Du bør overveje dine sejlplaner for sæsonen, inden du bundmaler, bl.a. hvor hurtigt du kommer til at sejle. Som udgangspunkt skal bundmalingen være hårdere, jo hurtigere du sejler – og den skal også gerne være hård, hvis du trailer båden. Hvis du er i tvivl om, hvilken bundmaling du bør vælge, kan du læse mere i Hempels Den Lille Søstærke. Her kan du finde ud af, hvilken Hempel bundmaling, der egner sig bedst til din båd og dit behov.

Hvor meget bundmaling skal jeg bruge?

Bundmaling gøres én gang om året, enten inden båden kommer i vandet om foråret eller lige efter båden er taget op ad vandet i efteråret. Bundmaling er dog ikke billigt, og det er derfor vigtigt at vide, hvor mange liter maling, du egentlig får behov for til lige netop din båd. Som udgangspunkt kan du regne med at 2 liter bundmaling kan dække 6 meter/20 fod. Den præcise mængde varierer dog alt efter skrogdesign og bådens længde. Du kan dog blive en del klogere på mængde i Hempels Den Lille Søstærke.

Hvordan bundmaler jeg min båd?

Bundmaling indeholder nogle skadelige kemikalier, så det er vigtigt, at du tager dine forholdsregler. Det kræver det rette udstyr, inden du går i gang, bl.a. beskyttelsesudstyr i form af masker, dragter osv.

Når du skal i gang med arbejdet, skal du i første omgang have fjernet den gamle bundmaling. Det gøres med en særlig slibemaskine med støvsuger, som du kan leje dig til. Når krakeleret og porøs bundmaling er blevet slebet af, kan du spartle små skader og ujævnheder indtil skroget er jævnt og herefter skal du slibe de spartlede områder igen.

Når du er færdig med at slibe skroget, skal du bruge primer efter anvisningerne. Det gives normalt ad to omgange, men det varierer fra produkt til produkt. Husk dog lige at tjekke vejrudsigten, inden du går i gang, da det ikke må være for koldt og luftfugtigheden ikke må være for høj – ellers hærder malingen ikke ordentligt.

Når primeren er tør og hård, kan du gå i gang med bundmalingen. Malingen skal fordeles jævnt hen over hele skroget – og du skal lade malingen tørre helt, inden du lægger det næste lag.

Om forfatteren

admin administrator