Smykker hvor guldbelægningen holder
Du kender det helt sikkert. Du har endelig købt dit drømmesmykke, som du har ønsket dig i flere måneder. Smykket er den smukkeste ring. Du har ikke råd til den helt dyre af slagsen, hvor ringen er skabt i massivt guld, så du vælger i stedet ringen, hvor den er belagt med 18 karat guld oven på et andet metal. Du får din forgyldte ring hjem med posten, og den er lige så smuk, som du forestillede dig i dit hoved.
Du bærer din nye favoritring på arbejdet, i byen og når du er sammen med dine veninder. Nogle enkelte gange tager du måske din guldbelagte ring på i fitnesscenteret, og når du går i bad. Ringen skinner som aldrig før. Men så går der hurtigt nogle uger eller måneder, og dit værste mareridt begynder at vise sig: Ringen mister sin gyldne glans, og metallet inden under begynder at vise sig. Den smukke gule farve falmer, og du begynder snart at se dig efter en ny ring.
Hvorfor holder guldet ikke på dine smykker?
”Hvorfor kan guldet ikke holde på mine smykker?”, tænker du. Det er ikke første gang, du har oplevet noget lignende, og du begynder snart at give helt op med at købe forgyldne smykker.
Men bare rolig. Jeg har svaret til dig. For at lære lidt om forgyldte smykker, er det vigtigt at kende lidt til metoderne bag, hvordan smykker fremstilles.
Måden hvorpå et guldbelagt smykke bliver fremstillet på afhænger for det første af basemetallet, som ligger inden under guldbelægningen. Det kan være kobber, det kan være messing, det kan sølv, det kan være stål, eller det kan være noget helt andet. (En lille indskydelse: Jeg vil aldrig anbefale dig at købe smykker lavet af kobber eller messing. Vælg altid smykker af sølv, guld eller stål.)
De bedste metaller til guldlægning af smykker
Under de forskellige basemetaller til et forgyldt smykker, ligger sølv og stål i top af popularitet. Og det giver jo god mening. Når man køber et forgyldt sølvsmykke, er smykket stadig af rent ædelmetal, og rent psykologisk føler man smykket mere eksklusivt, da guld og sølv ofte læner sig op af hinanden kategorisk.
Problemet med forgyldt sølv er dog, at det er skrøbeligt over for, hvordan man behandler det. Et forgyldt sølvsmykke er for eksempel ikke særligt bestandigt over for vand, sved og kemikalier. Jovist, nogle typer smykker såsom øreringe kan sagtens holde meget længe, da de oftere ikke udsættes for ovennævnte, men problemet gælder især guldbelagte ringe. Det giver mening, at når man elsker en ring, ønsker man at bære det overalt, inklusiv badet, fitnesscenteret, under havearbejdet osv. Men det gør bare, at man til sidst står med en ring, hvor guldet falmer, og hvor den til sidst bliver sølv.
Smykkets belægning kan variere i tykkelse
Her kan man dog lege med belægningens tykkelse, som kan variere helt sindssygt fra smykkemærke til smykkemærke. Når det kommer til belægningens tykkelse, taler man om mikroner, som svarer til 1/1000 af en millimeter. Nogle smykkemærker belægger deres forgyldte smykker helt ned til 1 mikron, hvor andre går helt op til 10 mikroner. Så det er klart, at smykkets holdbarhed også afhænger af selv belægningen og dens kvalitet.
De bedste smykker til guldbelægning
Her til sidst vil jeg dog lige give dig en gave, som du vil elske. Der findes nemlig en teknologi, som gør, at guldet simpelthen bare holder, om som slet ikke kan slides af. Belægningsteknologien kan laves på stålsmykker, altså hvor basemetallet så er stål. Teknologien kaldes PVD, som står for Physical Vapour Deposition. Det absolut bedste smykkemærke, jeg har oplevet bruge denne teknologi er Abelstedt. Deres vandfaste forgyldte stålsmykker holder bare uden sidestykke og er 100% vandfaste. Jeg har nogle smykker fra dem, som har holdt til alt, jeg har udsat dem for, og jeg har endnu ikke oplevet et andet smykke holde så godt som deres. Og så er de bare smykke!
Jeg håber, at denne lille guide til guldbelægning af smykker har hjulpet dig lidt på vej til at dine dit nye drømmesmykke, som du kan bære OVERALT. Her til sidst vil jeg klart anbefale dig at tjekke Abelstedts udvalg ud. Hav en dejlig dag.
Om forfatteren