Selvom vi er klar over, at ikke alle nyder østers, tror vi, at de, der gør, ikke har fået danske østers. Her kan du lære, hvorfor de er blandt Danmarks must-try fødevarer.
1.Danmarks Østerssafari er nær så sjov som at plaske gennem vandpytter
Østers, ikke? Ja, du læste rigtigt – i Danmark er østerssafari sjovt her. Her leder vi efter noget mindre og mindre behårede marine arter i stedet for at holde øje med De Fem Store. Østers safaris ledes af ekspert naturalister, der er bekendt med alle de insider oplysninger, der er nødvendige for at køre en glat tur. Der er østerssafari i Sønderjylland fra øerne Fan og Rm, men du kan også gå på østersjagt i vadefugle i Limfjorden.
2.Danmark er hjemsted for Østerskongen
Vi har en rigtig østerskonge ud over vores elskede kongefamilie, ledet af dronning Margrethe! Jesper “Oyster King” Voss, en tidligere konsulent, opgav sit jakkesæt for et par år siden til fordel for et læderforklæde og Wellington-støvler for at fokusere på sin passion for østers. På talrige østerssafarier og workshops deler han frit ud af sin omfattende viden om delikatessen. Han blev født på øen Fan og planlægger nu primært udflugter til de sydlige øer Rum og Mand.
3.Hele østersfestivalen er afsat til dem
Synes du ikke, at mad så lækker som østers fortjener at blive fejret? Danmarks østerskyst, der løber langs den jyske vestkyst mellem det danske Vadehav ved Rm og Limfjorden, tiltrækker foodies og skaldyrskendere fra hele verden. Siden 2019 har østerskysten været vært for sin helt egen festival: Danmarks Østersfestival samler lokale kulinariske og naturlige begivenheder, herunder østerssafari, urteture, konkurrencer om flødebollekursus og selvfølgelig smagstest.
4.Østersforbrug er gavnligt for miljøet
I danske indre farvande betragtes stillehavsøstersen, som findes overalt, som en invasiv art. Især i Limfjorden ændrer det det marine økosystem og sætter de sjældne europæiske østersarter i fare. I Vadehavet, hvor mange fugle er afhængige af muslinger til føde, erstatter stillehavsøsters også muslingerne. Så saml disse velsmagende godbidder og gør miljøet en tjeneste ved at spise dem ved at pakke dine godbidder! Det er nyttigt at vide, at den europæiske østers er rundere og har mere kød end Stillehavsøsters, som har en langstrakt form og en tyk skal.
5.Østers skal prøves mindst en gang i dit liv
Østers ‘konsistens er måske ikke til alles smag, men du bør give alt et skud mindst en gang! Hvorfor ikke prøve kræfter med østers i Danmark, hvis du ønsker det? I Danmark er der skønne fiskerestauranter, hvor østers ofte serveres i de lækreste rammer, foruden østerssafari, festivaler og andre muligheder. Du kan altid skylle dem ned med dansk øl, vin eller en af vores ekstremt stærke øl, hvis du ikke forelsker dig i dem med det samme.
Om forfatteren